Головна » 2015 » Травень » 1 » Яблунівські богатирі
22:15
Яблунівські богатирі
 
Силові види спорту (важка ат­летика, лауерліфтинг, гирьовий спорт, армреслінг) завжди прива­блювали молодих людей і спону­кали до активних занять спортом. Адже одвічне бажання підняти штангу асоціюється з богатирською силою. Косівщина знає чимало славних спортсменів, які досягли високих результатів на змаганнях всеукраїнського і навіть світового рівнів. Достатньо згадати уроджен­ця Косова, який сьогодні про­живає у Москві,Євгена Пеньків- ського - рекордс­мена світу та багаторазового чемпіона СРСР з важкої атлетики;Миколу Рабинюка - чемпіона світу і Європи з гирьо­вого спорту серед ветеранів; Уляну Лютник - май­стра спорту між­народного класу, призера Чемпі­онату Європи з пауерліфтингу, багатьох інших. Є й такі, які роблять лише перші кроки у спорті, серед них - учень Яблунівської школи Ві­ктор Фальбійчук. У восьмирічному віці на Чемпіонаті світу Віктор у вправі з жиму штанги лежачи вижав снаряд вагою 44 кг, що є не тільки рекордом України, але й світу.
Сьогодні юний атлет тренуєть­ся і змагається зі штангою значно більшої ваги, але, як зазначає його батько, «штурмувати» нові рекорди не спішить, адже у молодому віці необхідно насамперед прищепити любов до спорту. Такі досягнення юного богатиря невипадкові, адже його батько (і водночас особистий тренер) - відомий на Косівщині спортсмен-ветеран Ярослав Фаль­бійчук. Уже в молодому віці він відзначався неймовірною силою: кидав гранату на відстань 70 м, був чемпіоном і призером області зі штовхання ядра і метання спи­са, багатоборства ГПО. Під час на­вчання в Гродненському технікумі фізичної культури зумів виконати норматив кандидата в майстри спорту з легкоатлетичного десяти­борства.
На деякий час Ярослав зали­шив спорт, але у тридцятирічному віці знову захопився його атлетич­ними видами - пауерліфтингом і гирьовим спортом. Сьогодні він є чемпіоном і рекордсменом світу серед ветеранів з пауерліфтингу за різними версіями, чемпіоном і рекордсменом України з багатопов- торного жиму, чемпіоном області з легкої атлетики. Заслуговує уваги й той факт, що він самотужки створив зал атлетичної гімнастики, у яко­му займається чимало хлопчаків і дорослих. На жаль, в усіх змаган­нях, у яких бере участь спортсмен з Яблунова, витрачає свої кошти. Але не шкодує, бо вважає, що спорт вартий цього.
Упродовж двох місяців Ярослав узяв участь у трьох змаганнях все­українського рівня: другому Чемпіо­наті України, який відбувся у Вінни­ці, відкритій Першості Рівненської області (м. Дубно) та Суперкубку України (Вінниця) з багатоповтор- ного жиму. У всіх здобував лише перші місця, причому в деяких - двічі (серед ветеранів та спортсме­нів без обмеження віку).
У Вінниці, у вазі штанги 55 кг, він продемонстрував ідеальну тех­ніку, виконавши 129 повторень зі штангою та отримавши «золото» чемпіонату, а також встановивши рекорд України серед ветеранів і чоловіків у цій вазі штанги. Він також здобув беззапе­речну перемогу в номінації «Краща техніка виконан­ня».
Сьогодні Ярос­лав Фальбійчук ставить перед со­бою нові цілі: по­ліпшити особисті результати в різних вправах з пауер­ліфтингу, гирьово­го спорту і легкої атлетики, активно готується до між­народних змагань з марафону (дис­танція - 42 км 195 м), який пла­нує пробігти уже цього року. А його син Віктор хоче здобути перемогу в обласному етапі Всеукраїнського спортивно-масового заходу «Олім­пійське лелеченя» і в майбутньо­му стати найсильнішим в Україні. Можливо, колись ми почуємо його прізвище, адже чимало спортсме- нів-чемпіонів, олімпійців, які здобу­вали видатні перемоги на світових і європейських змаганнях, народи­лися і робили свої перші кроки в спорті у невеличких містах і селах України.
Тож побажаємо яблунівським богатирям міцного здоров’я, успіхів в улюбленій справі та нових спор­тивних звершень і перемог.
Віталій АБРАМ’ЮК,
учитель фізичної культури
Яблунівської школи.
Переглядів: 444 | Додав: fartlek | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]